
Anadolu Kültür Tarihi Etkinliğine Paralel 1. Yazı
İlk Lakırtı
Herhalde internet ve sosyal medyanın da etkisiyle; kişi sayısı, kısa ve hızlı tüketilebilen içerikler, menfaat üçgenin merkezinde konumlandırılmış durumdayız. Nitelik/nicelik ya hep aklımızın bir köşesinde yer kaplıyor, ya da dost meclislerindeki konu başlıklarının biri olmaktan öteye geçemiyor.
Anadolu Kültür Tarihi Etkinliğine Paralel 2. Yazı
Tarihöncesi İnsanına Geniş Bir Perspektiften Bakış
Göbeklitepe gibi tarihöncesi içeren bir gezide, şu soru zihnimde tekrarlanır: “İnsanı, “insan” yapan temel özellik nedir?” Bu soruya antropologlar da yanıt aramışlar ve hatta sormaya devam ediyorlar. Soru, insanın iki ayak üzerinde dik durabilmesi (Homo Erectus), alet yapabilmesi (Homo Habilis) gibi çeşitli cevaplar yanıtlanmaya çalışılmış. Hatta verdikleri yanıtlar, arkaik insanımsıların isimleri olmuş.


Anadolu Kültür Tarihi Etkinliğine Paralel 3. Yazı
Cinsiyete dayalı iş bölümünün başlangıcının sorumlusu tarım olabilir mi?
Kabaca MÖ 10.000 ila MÖ 7.000 arasındaki Çanak Çömleksiz Neolitik dönemde, Harran Ovası çevresindeki höyüklerde (yani Taştepeler’de) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’ndeki höyüklerde (örn. Gre Fılla) dişi ve kadın betimlemelerine neredeyse hiç rastlanılmamıştır. Tarihöncesi insanının zihnini anlayabilmek, modern insan için zordur. Ancak “Neden dişi yok?” sorusunu da sormayacağımız anlamına gelmez.
Anadolu Kültür Tarihi Etkinliğine Paralel 4. Yazı
Köleliğimizin Sorumlusu Tunç Çağı Mı?
Köleliğin tarımla başladığı kabul edilir. Toprak işlemenin gerektirdiği büyük çaba neticesinde, bir insanın diğer insanı meta haline getirdiği düşünülür. Diğer bir bakış açısında ise Çatalhöyük gibi neolitik toplumların konutların büyüklüğünün aynı olması, iç dekorasyonunun benzerliği eşitlikçi bir yaşamın olduğu savunulmuştur. O halde durum bir sonraki kültür evresinde değişmiş olabilir.


Sessiz Kalamayacağım Yazısı
Zaman Çarkı, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Theogonia ve Günümüz
Bugüne bakacak olursak kahraman tam da bir önceki erkin geçtiği süreçten geçiyor. Sınavlar sırasında yaşananlar, onu muhtemelen bir kahramana dönüştürecek. Nasıl bir kahraman olacağının erdemlerini de bu sınavlarda kazanacak. Umarım bir başka çarktaki karakterin karşılaştığı, aşılması gereken bir sınav haline dönüşmez. Bugünün erki, bazıları için dünün kahramanı ise döngüsünde en önemli unsur olan zaman yokmuş gibi davranıyor. Dönüş eşiğini çoktan aştığı için sembolik evine dönebileceği bir yol bulamıyor. Kendi eliyle yaşama özgürlüğünü kendisinden almış durumda. Zamanın biriken taneleriyle bu durum onu daha korkunç bir canavara dönüştürüyor. Ama binlerce yıldır anlatılan hikayeler gösteriyor ki, döngünün ferahlığı çıkacak olması kaçınılmaz. Umarım bu süreçte kimsenin ayağına taş değmez….